четвер, 23 травня 2013 р.

Всі недоліки від споживання ГМО

Всі недоліки від споживання ГМО



ГМО активно обговорюються кожен день, і питання, що стосуються їх безпеки є джерелом дебатів з біоетики в харчовій промисловості та біотехнології. Що означає термін ГМО і чому це таке контраверсійне питання?
ГМО - це генетично модифікований(змінений) організм . Скорочення може застосовуватися для рослин, тварин або мікроорганізмів, в той час як термін генно-модифіковані мікроорганізми (ГММ) відноситься тільки до бактерій, грибків, дріжджів та інших мікроорганізмів. В обох випадках, однак, ці терміни означають живий організм, який був генетично змінений за допомогою методів молекулярної генетики, таких як клонування гена і білкової інженерії.
Рекомбінантний ГМО може бути отриманий методом клонування гену - коли в організм вводиться чужорідний йому ген. Цей ген також змінений, або модифікований, для належного сприйняття організмом - реципієнтом. Поява ПЛР (Полімеразна ланцюгова реакція — експериментальний метод молекулярної біології, спосіб прямого концентрування бажаних фрагментів ДНК в біологічному матеріалі ) і методів секвенування генів відкрили двері всім видам маніпулятивних технік для зміни структури білків шляхом генетичних змін.

Використання ГМО

Введення бактеріальних генів у продовольчі культури з метою підвищення їх урожаїв поживної цінності і стійкості до шкідників,зменшення часу росту та дозрівання,стає досить звичайним явищем в технології вирощування рослин. Одним із прикладів таких маніпуляцій - введення генів природного пестициду в рослину, з метою усунення необхідності використання хімічних речовин, пестицидів. Недоліком цієї технології є стурбованість громадськості з приводу наслідків вживання цих природних пестицидів. Такі проблеми можуть бути вирішені з урахуванням специфіки конкретного вираження гена, контролем за змінами протягом всього життєвого циклу рослини.Наприклад, людей менше непокоїть, якщо прояв гену пестициду в листі молодих рослин сприяє запобіганню листя від руйнування на ранній стадії, без усякого вираження в плодах.
На початку 1990-х років, було припущення, що виникнення нових генетичних методів може призвести до створення супербактерій для біоремедіації, які можуть витримувати екстремальні умови і швидко переробляти хімікати на місцях наших місць зберігання відходів і захоронень небезпечних речовин. Питання як контролювати поширення цих супербактерій і запобігти екологічному дисбалансу, затримало розвиток таких технологій. Численні пропозиції були висунуті і перевірені, від запланованих механізмів клітинної загибелі до відслідковування їх поширення за допомогою біоіндикаторів. Однак, сьогодні біоремедіаційна промисловість не в змозі повною мірою скористатися перевагами технології розробки мікроорганізмів, які можуть швидко усунути деякі з наших найбільш токсичних забруднювачів навколишнього середовища.

Ризики ГМО

Незважаючи на зусилля, спрямовані на контроль переміщення генів є багато питань без відповідей які стоять на шляху повного прийняття ГМО суспільством. Страх перед невідомим є однією з причин суспільного небажання використовувати ГМО. Однак щоразу, коли в конкретному випадку застосування ГМО процес дав непередбачувані результати,ця справа набуває широкого розголосу. Прикладами цього є продукти генетично змінених товарних культур, які нібито привели до масової загибелі популяції нецільових комах або біоетичних питань, пов'язаних з питаннями власності насіння раз врожай був зібраний, і питання по вартості насіння та доступності для фермерів.
Аргументи проти використання ГМО включають індустріалізацію сільського господарства, витіснення дрібних фермерів на користь масового виробництва сільськогосподарських культур і право власності на насіння. Іншим аргументом є те, що експорт з менш розвинених країн постраждає в той час як більш-розвинених держав зросте. Прикладом цього є використання біотехнологічних підсолоджувачів замість цукрового очерету - продукції з країн третього світу. На додаток до цих аргументів є незліченна кількість претензій щодо токсичності та канцерогенності біотехнологічних продуктів, що може або не може бути виправдано, в залежності від окремих продуктів.
Противники використання ГМО також виступають проти масового виробництва лікарських препаратах за допомогою клонованих генів у рослинах, або продуктів бродіння дріжджів, бактерій або грибів. Переваги використання цієї технології, можуть включати скорочення витрат на ліки і більшої доступності, якщо, звичайно, технологія буде правильно використовуватися на благо всіх.

Застосування ГМО

Клонування тварин виявилася складною і ризикованою діяльністю. Клоновані свині, вівці і інші тварини мали довгий перелік захворювань та ускладнень, які зазвичай призводять до передчасної смерті. Опір щодо застосування всіх ГМО, однак, не може бути оснований на цих по одиночних фактах. Застосування одиночного гену, і створення транс генної рослини,для виробництва ліків,є набагато менш ризикованою операцією, ніж клонування свині з людським серцем, для подальшої пересадки серця пацієнту . Також, клонування генів пестицидів у продовольчі культури можуть вважатися більш ризикованими, тому що вони можуть вплинути на місцеву популяцію комах і створити дисбаланс в природі, або негативно вплинути на людей, які споживатимуть цю культуру. Як вихід- обов'язкове маркування продуктів, що містять, або отримані з використанням ГМО, для попередження ризиків від невідомих токсинів або алергенів, які можуть бути введені в процесі виробництва.
Для кожного з наведених вище прикладів ГМО і питань, пов'язаних з ними, є незліченна кількість інших. Кожен з прикладів ГМО є актуальним і корисним для застосування в біотехнологічної промисловості. Кожна ситуація унікальна і представляє нову серію питань, які слід враховувати при обговоренні переваг та недоліків, пов'язаних з цим продуктом.

Немає коментарів:

Дописати коментар